HTML

5 perc Angol

Rövid, szórakoztató angol nyelvleckék minden nap, minden szinten, minden korosztálynak!

Friss topikok

  • benedek beata: nem rosszak.......de meg tehettek tobbet es jobbakat;););)na meg nekem nagyon kene nem vicces,hane... (2008.12.11. 11:11) Vicces Karácsonyi idézetek:))
  • qwqw: a szemüveg nem goggle? (2008.01.21. 16:08) Síelni voltunk

Linkblog

Síelni voltunk

2008.01.02. 22:17 szalainori

Szia!
 
Először is szeretnék még egyszer nagyon Boldog Új Évet kívánni mindenkinek! Tegnap sajnos nem tudtam még jelentkezni, mert - miután Artúr szerencsésen kilábalt a karácsonyi középfülgyulladásból - december 29-én elutaztuk Ausztriába síelni. (Na jó, ez némi túlzás, ugyanis én még életemben nem síeltem, és most is kihagytam, de azért felmentem a sípályákhoz megnézni, hogy milyen is az, és őszintén mondom, hogy kedvet kaptam, úgyhogy majd jövőre meg fogom próbálni én is. Idén inkább a sült kolbásszal és a gőzgombóccal ismerkedtem meg közelebbről:) Íme egy kép, Artúrral a sípályánál:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát 29-én népes kis "ország-világjáró" csapatunkkal (12 felnőtt 9 gyerekkel, 4 hónapostól 55 éves korig:) elindultunk, hogy egy kis síeléssel egybekötve ünnepeljük meg a Szilvesztert Ausztriában.  Nagyon szuperül éreztük magunkat: kirándultunk még Olaszországba is, a többiek síeltek, finomakat ettünk, pókereztünk. Szilveszter este én scrabble-t játszottam, néhányan táncoltak, a gyerekek pedig tüzijátékot néztek... majd reggel fél 5-ig egy osztrák TV csatorna 1970-es években készült disco műsorát és Boney M. összeállítását néztünk, össznépi TV előtt elalvással:) 
 
Ennek a jó kis élménynek a hatására a heti témánknak a téli sportokat választottam, és mivel sokan szeretnek síelni és snowboardozni, remélem, hogy jó pár hasznos szót is kifejezést is sikerül megtanítanom!
 
 Jó tanulást! 
 
Üdv,
 Nóri


ALL ABOUT SKIING 1.

SKI GEAR - SÍFELSZERELÉS
 

skispolesbinding
sílécsíbotsíkötés
ski bootshelmetgoogle
sícipőbukósisaksíszemüveg

snowboard

 

 

 

 

 

 

 

SKI CLOTHING - SÍRUHÁZAT 

gloveshatski jacket
kesztyűsapkasí dzseki
ski pantsski suitsnow boots
sí nadrágsíruhahótaposó bakancs

1 komment

Címkék: sport tél angol 5 síelés nyelvlecke perc

Vicces Karácsonyi idézetek:))

2007.12.21. 00:39 szalainori

Szia !

Ezzel a rövid kis idézet gyűjteménnyel szeretnék Neked és családodnak Nagyon Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánni! 

... és hogy egy kis zenei aláfestés is legyen egy kicsit vicces stílusban, hallgassuk meg a Jingle Bell Rock című számot Billy Idol előadásában:

www.youtube.com/watch

Minden szépet és jót kívánok!
Üdv,
Nóri

 

 

FUNNY CHRISTMAS QUOTATIONS

"I once bought my kids a set of batteries for Christmas with a note on it saying, toys not included."
Bernard Manning.

"Egyszer vettem a gyerekeimnek Karácsonyra egy csomag elemet azzal a felirattal, hogy a csomag a játékokat nem tartalmazza."

"I stopped believing in Santa Claus when I was six. Mother took me to see him in a department store and he asked for my autograph."
Shirley Temple

"Hat éves korom óta nem hiszek a Télapóban. Anyám elvitt, hogy találkozhassak vele az áruházban, és ő kért tőlem autógrammot."

Many banks have a new kind of Christmas club in operation. The new club helps you save money to pay for last year’s gifts.  

"Sok banknak van egy újfajta Karácsonyi takarékszámlája. Ez a kölcsön segít pénzt megtakarítani, hogy kifizesd a tavalyi ajándékokat."

What do you call people who are afraid of Santa Claus? Claustrophobic.
Anonymous

Ez sajna egy szóvicc:)

1 komment

Címkék: karácsony idézet angol vicces télapó nyelvlecke

Hasznos szavak és kifejezések karácsonyra!

2007.12.21. 00:34 szalainori

Szia!

Már csak pár nap van Karácsonyig, így ma ismét ebben a témában fogjuk bővíteni a szókincsünket!

Remélem, hogy a mi Karácsonyunk is nyugodt és szép lesz, és Artúr meggyógyul. Sajnos szegény nagyon megfázott, köhög és elég magasra szökött a láza is tegnap:( Nagyon sajnáltuk szegényt, mert sokat sírdogált és látszott is rajta, hogy nem érzi jól magát:( Bízom benne, hogy holnapra el is felejti az egészet!

A nagy karácsonyi készülődés mellé küldök még egy nagyon kedves és vicces ünnepi videót Robbie Williams-szel a főszerepben:

www.youtube.com/watch

Üdv,
Nóri

USEFUL CHRISTMAS VOCABULARY
 

MISTLETOE
There's a fun tradition that North Americans follow during Christmas. Mistletoe is often hung from a doorway between two rooms. If someone stands under the mistletoe, it is customary for someone else (usually a member of the opposite sex) to kiss him/her. It can be quite a surprise to be suddenly kissed, but the person who is kissed usually quickly realizes they must be standing under mistletoe.

 

CHRISTMAS TREE
This is a decorated tree. Presents are placed under the tree. On Christmas morning, families and friends open their presents together.
TRIMMING THE TREE
Decorating the tree is called �trimming the tree'. We generally decorate the tree with Christmas ornaments, and Christmas lights.

 

MANGER
Historically, a small wooden trough that animals ate hay from. Jesus was put in a manger after he was born, so some people set up a manger with a plastic baby in it and animals around.

 

STOCKINGS
Also called socks. Nowadays, they are quite big-you would have to be about 10 feet tall to fit into the stockings most children hang. People hang stockings in front of a fireplace. Small presents are placed in stockings and usually opened on Christmas morning.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony angol fenyő christmas zokni fagyöngy nyelvlecke karácsonyfa jászol

Finom angol karácsonyi süti

2007.12.21. 00:23 szalainori

Szia!

Ma tovább folytatjuk a karácsonyi témát, és megismerkedünk a tradicionális brit karácsonyi süti, a Christmas Pudding történetével és elkészítésével egy kedves öreg nénike segítségével, aki egyébként arról híres, hogy ő volt a brit TV történetében az első TV szakács! 

Jó tanulást és jó sütés-főzést is! Sok finom és érdekes karácsonyi receptet találsz az új siteunkon is, a
www.5perc.hu weboldalon is!

Üdv,
Nóri

TRADITIONAL CHRISTMAS PUDDING
 

Christmas pudding is a brown pudding with raisins, nuts and cherries. It is similar to fruitcake, except that pudding is steamed and fruitcake is baked. Christmas pudding is served with custard or brandy butter. Brandy is often poured over the pudding, which is then set a light as it is carried to the table. The lights are turned off so people can see the flames. Traditionally silver coins were hidden in it. A silver coin brought good fortune to whomever was lucky enough to find it when the pudding was cut.

History of the Christmas Pudding

The Christmas pudding known today began life as Christmas porridge called Frumenty, a dish made of wheat or corn boiled up in milk. As time went on, other ingredients, such as dried plums or prunes, eggs, and lumps of meat were added to make it more interesting. When cooked, it was poured into a dish. This pudding was called Plum Pudding. The name 'Plum Pudding' continued to be used even when people used raisins, currants, and sultanas instead of prunes.

The traditional time for making a Christmas pudding is on 'Stir Up Sunday ' at the beginning of advent. A proper Christmas pudding is always stirred from East to West in honour of the three Wise Men and traditionally made with 13 ingredients to represent Christ and His Disciples. Every member of the family must give the pudding a stir and make a secret wish.

Christmas Pudding Recipe

Ingredients
225g/8oz golden caster sugar
225g/8oz vegetarian suet
340g/12oz sultanas
340g/12oz raisins
225g/8oz currants
120g/4oz chopped candied peel
120g/4oz plain flour
120g/4oz fresh white breadcrumbs
60g/2oz flaked almonds
Zest of 1 lemon
5 eggs, beaten
1level tsp ground cinnamon
1level tsp mixed spice
1 level tsp freshly grated nutmeg
Pinch of salt
150ml/5fl oz brandy or rum

 

Mix together all the dry ingredients. Stir in the eggs and brandy and mix through well. Turn the mix into 4x1pint or 2x2 pint lightly-greased pudding basins. Put a circle of baking parchment and foil over the top of each basin and tie securely with string. Make a string handle from one side of the basin to the other so it's easier to pick the basin out of the pan after cooking. Put the basins in a large steamer of boiling water and cover with a lid. Boil for 5-6 hours, topping the boiling water up from time to time if necessary. If you don't have a steamer, put the basins in a large pan on inverted saucers on the base. Pour in boiling water to come a third of the way up the sides of the pudding bowls. Cover and steam as before. Cool. Change the baking parchment and foil covers for fresh ones and tie up as before. Store in a cool cupboard until Christmas Day. To serve the pudding on Christmas Day, steam for 2 hours and serve with brandy butter, rum sauce, cream or home-made custard.


www.youtube.com/watch

as time went on

ahogy telt múlt az idő

candid peel

kandírozott narancshéj

caster sugar

extrafinom cukor (nagyon finomszemű porcukor)

corn

kukorica

currant

ribizli

custard

sodó

dish

étel, edény

dried plum

szárított szilva, mazsola

flaked almonds

mandula pehely

flame

láng

fresh white breadcrumbs

friss zsemlemorzsa (fehér)

freshly grated nutmeg

frissen reszelt szerecsendió

ground cinnamon

őrölt fahéj

ingredient

hozzávalók

lid

fedő

lump of sth

darab, cafat, darabka

mixed spice

vegyes fűszerek

parchment

pergament, sütőpapír

pinch of salt

csipet só

plain flour

finomliszt

prune

aszalt szilva

pudding basin

pudding forma

raisin

mazsola

saucer

serpenyő

silver coin

ezüst pénzérme

steamed

gőzölt

suet

faggyú

sultana

ez is egy mazsolaféle

to boil up

felforral, felfőz

to bring good fortune

szerencsét hoz

to foil over

ráfóliáz

to hide, hid, hidden

eldug

to make a secret wish

titkon kívánni valamit

to pour over

ráönt

to set sth a light

meggyújt

to stir

kever, kavar

to top up the boiling water

újratöletni a főző vizet

wheat

búza

zest of a lemon

ciromhéj

Szólj hozzá!

Címkék: tanulás karácsony angol christmas recept nyelvlecke idegennyelv pudding

Rudolf, a rénszarvas és még sok minden más:)

2007.12.21. 00:10 szalainori

Szia!

Remélem kellemesen telt a hétvégéd, én szokás szerint rohangáltam és próbáltam mindent elintézni, hogy kész legyek karácsonyra:) Persze nem sikerült mindent megvenni, megtalálni, becsomagolni, rendbe tenni, de sebaj, legalább láttam egy pár aranyos kis állatot egy alkalmilag berendezett jászolban:) ... erről persze eszembe jutott, hogy a kutyáinknak sem lehet melege, ezért ők is kaptak egy zsák illatos szalmát, amivel kibéleltem a házukat. Egész kényelmes ki ingatlanja van az ebeinknek, most, hogy körülnéztem náluk belülről is:)

Ezen a héten természetesen a Karácsonnyal foguk foglalkozni! Ma napjaink egyik legismertebb angol nyelvű karácsonyi dalocskájával, a "Rudolph the Red-nosed Reindeer"-rel fogunk megismerkedni. Elolvashatod a dal születésének körülményeit és hihetetlen sikerének történetét! Megtalálod a dal szövegét is, és meg is hallgathatod!

Jó tanulást!

Üdv,
Nóri

RUDOLPH THE RED NOSED REINDEER
 

The famous Christmas song 'Rudolph the Red-Nosed Reindeer' started life as a poem created by an American advertising executive, called Robert May. He was requested to produce a poem that could be given away to children by the Santa Claus employed by Department Stores at Christmas! Working as an Advertising Executive Robert May had a natural flair with words and was able to compose the Rudolph the red-nosed reindeer poem which was specifically designed to appeal to children. This marketing ploy was a massive success and approximately 2.5 million Rudolph, the red-nosed reindeer poems were given away in the first year of its publication! In 1949 the singer Gene Autry recorded a musical version of Rudolph the Red-Nosed Reindeer composed by Johnny Marks.

Rudolph, the red-nosed reindeer
had a very shiny nose.
And if you ever saw him,
you would even say it glows.

All of the other reindeer
used to laugh and call him names.
They never let poor Rudolph
join in any reindeer games.

Then one foggy Christmas Eve
Santa came to say:
"Rudolph with your nose so bright,
won't you guide my sleigh tonight?"

Then all the reindeer loved him
as they shouted out with glee,
Rudolph the red-nosed reindeer,
you'll go down in history!

GLOSSARY FOR THIS UNIT

a massive success
advertising executive
Department Store
marketing ploy
poem
publication
specifically
to appeal to sb
to be employed by sb
to be given away to children
to be requested to do sth
to compose
to have a natural flair with sth

hatalmas siker
reklámszakember
áruház
marketing fogás
vers
kiadás, megjelenés
kimondottan, kifejezetten
elnyeri vki tetszését, hatást gyakorol vkire
alkalmazva lenni valaki által
gyerekeknek ajándékoz, odaad
felkérve lenni, hogy csináljon valamit
szerez (zenét)
veleszületett érzéke van vmihez

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony angol 5 christmas nyelvlecke rudolf rénszarvas nóri szalai reindeer perc